Filosofia‎ > ‎

La selva esmeralda

de J. Boorman. Gran Bretanya (1985). 108’

Basada en fets reals. Narra la història d’un nen, fill d’un enginyer americà que està construint una presa a la selva amazònica. El nen desapareix a la jungla sense deixar cap rastre. Convençut que ha estat raptat per una tribu indígena i que segueix viu, el seu pare el busca durant anys.

1. El film comença amb la violència del Poble Termita, que destrueix la selva amazònica, llar del Homes Invisibles. Aquests, al mateix temps, rapten Tommy, el fill de Bill Markham, l’enginyer que dirigeix les obres de la presa de Tucurui. Hi ha cap responsabilitat ètica en aquesta violència inicial? A qui correspon?

2. Tommy, que passa a dir-se Tomme, esdevé el fill adoptiu de Wanadi, el xaman dels Invisibles. Arriba a casar-se amb una jove de la tribu, Kachiri. El film mostra alguns aspectes de la vida de la tribu: les seves relacions amb el medi a través de la cacera, els seus ritus de pas, la seva forma d’entendre el cosmos, l’ús de substàncies al·lucinògenes i la identificació dels membres de la tribu amb animals de la selva, la medicina dels bruixots o xamans, els ritus matrimonials, els ritus funeraris. Resumeix la informació que dóna la pel·lícula sobre cadascun d’aquests aspectes.

3. Boorman retrata en la pel·lícula fins a tres tribus amazòniques diferents: la dels Invisibles, la dels Homes Ferotges i la dels Homes Muricec. Explica de quina forma es presenten aquestes dues últimes tribus i quina funció dramàtica tenen al film.

4. En la part final del metratge, se’ns convida a veure el nostre món —exemplificat en la pobresa de les faveles de Belem, una ciutat brasilera— a través dels ulls d’un “salvatge”. Quins elements destacaries des d’aquesta perspectiva? Comenta’ls.

5. Què et sembla el final feliç del film, el diluvi que es desencadena després del raucar dels gripaus i la tornada dels indis civilitzats al seu hàbitat?