Característiques del pensament míticEls trets més rellevants del pensament mitològic són els següents:
  • Déus, herois i homes. Els déus, els protagonistes dels relats mitològics, eren considerats éssers dotats de sentiments i desitjos. Es diferenciaven dels humans sobretot per la seva immortalitat. Els déus personifiquen forces i fenòmens naturals i també sentiments. Zeus, el pare dels déus, és el déu del tro, Posidó, el déu del mar; Demèter, la deessa de l'agricultura i de la fertilitat; Afrodita és la deessa de l'amor, etc.

    Els herois —fills d'un déu i d'un mortal— juguen també un paper important en la mitologia. Són exemples a imitar. El seu destí —normalment tràgic—els porta sempre a intentar superar la infranquejable frontera entre el diví i l'humà.

    Als éssers humans els correspon el paper de comparses. La seva història i el seu destí, igual que el curs dels esdeveniments naturals, no depèn d'ells, sinó del caprici dels déus.

  • L'esdevenir universal és, en gran part arbitrari, ja que depèn sobretot de la capritxosa voluntat dels déus.
  • L'acceptació de les explicacions mítiques no es basa en el fet que siguin racionalment demostrables. La força del mite s'ha de buscar en l'autoritat de la tradició i en el seu arrelament social.